Mont-real, la fi del viatge

Dies 9, 10 i 11 [12-14/08/2014]

Després d’invertir dos dies de viatge disfrutant de la naturalesa de Canadà en un dels seus parcs naturals, retornem a la civilització per conèixer la ciutat de Mont-real. Mont-real és la ciutat més gran de la província de Quebec i la segona ciutat francòfona del món. La ciutat deu el seu nom al turó que ocupa un espai central a la ciutat anomenat Mount-Royal. Per altra banda, la ciutat s’estén fins a la riba del Riu Sant Llorenç.

La silueta de Mont-real des de l'altra banda del riu.
La silueta de Mont-real des de l’altra banda del riu.

M’atreviria a dir que Mont-real és la ciutat més cosmopolita i “europeïtzada” que em visitat. Va acollir l’Exposició Universal al 1967 i va ser seu olímpica l’any 1976, aquests esdeveniments han deixat una petjada visible en l’arquitectura de la ciutat. Entre les seves joies hi trobem la torre inclinada més alta (175 m i 45 º) del món que forma part de l’estadi olímpic i també, el curiós conjunt d’habitatges Habitat 67, constituït per més de 300 habitatges en forma cúbica. La seva particular disposició dota d’una escrupulosa intimitat al seus habitants ja que des dels seus apartaments és impossible veure els veïns dels pisos adjacents.

Estadi olímpic de Mont-Real 1976.
Estadi olímpic de Mont-Real 1976.
Conjunt d'habitatges d'Habitat 67.
Conjunt d’habitatges d’Habitat 67.

Al Vieux-Montréal hi trobem el Marché de Bonsecours, el palau de justícia, la Place d’Armes que alberga la Basílica de Nôtre-Dame- d’entrada molt recomanable-, Aldred Building i el New York Life Building, el primer gratacel de la ciutat construït a finals del segle XIX.

Vistes de la Basílica de Nôtre-Dame, des de la Place d'Armes.
Vistes de la Basílica de Nôtre-Dame, des de la Place d’Armes.

Un altre de les visites obligades a la ciutat de Mont-Real és el seu ajuntament o Hôtel de Ville, des del balcó del qual el president francés Charles de Gaulle va pronunciar el controversial : “Vive le Quebec libre”, durant l’Exposició mundial del 1967. L’Hôtel de Ville, ofereix visites guiades en francès i anglès un parell de cops al dia, així que aprofitem l’ocasió per conèixer la història de Mont-real de la mà d’un dels seus ciutadans. Resulta que durant la visita el grup esta íntegrament format per catalans, així que el guia, coneixent la situació del nostre país, fa especial esment al sentiment nacionalista del Quebec i a la seva organització política i educativa.

L'ajuntament de Mont-real.
L’ajuntament de Mont-real.

Un altre dels barris dignes d’anomenar de Mont-Real és el Quartier des Especatcles, amb la Place des Arts com a centre neuràlgic. És un barri molt animat on hi trobem la majoria de teatres i cinemes de la ciutat, i a la plaça sempre hi ha espectacles de carrer.

Finalment no es pot deixar Mont-real sense visitar el Reso o ciutat subterrània. Som a l’agost i la temperatura és agradable (entre 19 i 25ºC), però els hiverns en aquesta zona del Canadà són immensament durs amb temperatures mínimes que poden arribar als -20ºC. Així doncs la ciutat subterrània amb més de 120 accessos i un conjunt de túnels que sumen 32km en longitud, la ciutat subterrània més gran del món és de gran utilitat per suportar el cru hivern de la ciutat. Es tracta d’un conjunt de túnels amb calefacció plens d’establiments, realment molt semblant a un centre comercial. Personalment, l’orientació pel seu interior no em sembla gens fàcil, però suposo que és la falta de costum.

La descripció d’aquest viatge ha tingut els seus alts i baixos i el final s’ha fet esperar, amb aquesta entrada arribo al final del meu relat sobre el viatge a Canadà del 2014, just quan estic a punt d’emprendre una nova aventura de la qual espero que pogueu ser-ne testimonis, consellers i acompanyants virtuals.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s